Controle – Danielle’s chronische avonturen

Op 21 februari stond er een controle gepland in UMC Utrecht. Vanwege storm Franklin en het vroege tijdstip van controle zijn wij de avond ervoor al vertrokken en hebben overnacht in het gastenverblijf in UMC Utrecht. Dat is echt heel fijn dat deze mogelijkheid bestaat. En scheelt je in de ochtend wat tijd. Of je om 5.30 moet opstaan of om 7.30 uur dat voelt toch wel prettiger aan. En je hebt geen last van de files. Want vanaf mijn woonplaats is er altijd wel file richting Utrecht.

Rustig ontbeten de dag van de controle en daarna richting de polikliniek urologie gegaan. Het is best een groot ziekenhuis in Utrecht, dus ik moest nog best ver rollen naar de polikliniek. Deze polikliniek bevond zich aan de andere kant dan waar het gastenverblijf zit. Bij aankomst mij bij de balie gemeld en ik mocht plaatsnemen in de wachtkamer. Er hing een televisiescherm waar op stond hoeveel uitloop de urologen hadden, mijn behandelend uroloog liep ongeveer tien minuten uit. Na ongeveer twintig minuten gewacht te hebben riep de uroloog mij binnen in de spreekkamer en vroeg zij aan mij hoe het gegaan was met mijn urine stoma. Verteld dat het over gehele lijn wel goed ging alleen af en toe dat mijn stoma lekt. Dat hangt er dan ook vanaf hoe laat ik gekatheteriseerd heb  en hoeveel vochtinname ik gehad heb. De uroloog vertelde dat het wel kan kloppen dat mijn stoma dan lekt, omdat het dan bijna tijd is om opnieuw te katheteriseren en dat het dan langs de stoma kan lopen. Ik kreeg ook nog een echo van mijn  nieren, om te kijken of er geen stuwing of vernauwing van de nieren te zien was. Dit was niet het geval. Ook moest ik nog wat urine inleveren bij het laboratorium om te kijken of er een ontsteking of bacterie in de urine zit. De uitslag zou dan de volgende week bekend zijn. Het behandelplan is wel al bekend, Bij een bacterie een kuur om te kijken of de bacteriën hiermee bestreden kunnen worden.  Maar als het de E Coli bacterie (poepbacterie) is, komt dit doordat mijn stoma gemaakt is van een stukje darm. Dat is dan heel normaal dat deze bacterie gevonden wordt in de urine. De darm geeft altijd wat vlokken en slijm af.

Na de uroloog had ik nog een afspraak met de stomaverpleegkundige van het UMC Utrecht.

"Ik had een heerlijk twaalf uurtje, een uitsmijter met ham en een kroket."

Nu moest ik weer helemaal aan de andere kant van het ziekenhuis zijn. Daar moest ik katheteriseren en ging zij kijken of mijn stoma nog goed toegankelijk was, of er geen vernauwing opgetreden is. Geen vernauwing te voelen van het stoma. Met de stomaverpleegkundige ook besproken hoe ik verder ga met het katheteriseren en hoe ik dit in de nacht moet doen. Zes keer overdag katheteriseren en één keer per nacht. En straks niet meer in de nacht katheteriseren. En er is naar de vochtintake gekeken. Nadat wij klaar waren bij de stomaverpleegkundige heb ik de urine ingeleverd bij het laboratorium. Toen hadden wij wel zin gekregen om wat te drinken. Mijn moeder keek even op van A naar Beter om te kijken of er files stonden. Er stond nog wel wat file op de weg die wij moesten rijden naar mijn woonplaats toe. We hebben maar besloten om te lunchen in het ziekenhuis. Dit hebben we in het restaurant gedaan waar ook het personeel eet. Je mag daar als bezoeker ook eten of wat drinken.

Ik had een heerlijk twaalf uurtje, een uitsmijter met ham en een kroket. Er zat ook nog verse sla en een bolletje huzarensalade bij. En het was ook nog goedkoop. Ook nog wat te drinken gepakt. Daarna richting huis gereden.

Opeens word ik op een ochtend gebeld door een anoniem nummer. Het was nog vrij vroeg in de ochtend, 8.00 uur, dus ik neem op met ‘hallo’. Blijkt het de uroloog uit UMC Utrecht te zijn. De uitslag van de urinekweek was al binnen en dit wilde ze mij even laten weten. Inderdaad de E Coli bacterie. Afgesproken dat ik een antibiotica kuur krijg die ik iedere drie dagen moet innemen. Op dag één, dag vier en dag zeven. Eén keer per drie dagen één zakje. Dus dat maar doen en dan over zes weken weer controle. En indien zich er problemen voordoen eerder mij melden.

Liefs,

Danielle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *