Duistere vriend – Nanis mestcellen

Altijd heb ik wel een dingetje gehad voor Japan of Japanse dingen. Vanaf heel jong af aan deed ik judo (waar ik vast ooit een blog over maak!), vind ik het Japanse landschap prachtig, heb ik Japanse honden en alsof dat nog niet genoeg was moest daar ook nog een auto-immuun ziekte bij met een Japanse naam namelijk de ziekte van Hashimoto. 

Hashimoto is een auto-immuun ziekte die ontstaat door je schildklier. Je lichaam gaat namelijk te veel antistoffen aanmaken en deze vallen de schildklier aan. Omdat de schildklier wordt aangevallen gaat deze steeds minder goed werken waardoor de schildklier steeds langzamer wordt en moeite krijgt met hormonen aan te maken. Ik wist nooit veel of überhaupt iets over de schildklier tot dat mijn vader schildklier kanker kreeg en tot op de dag van vandaag leer ik nog steeds onwijs veel over dit irritante orgaan wat er voor kan zorgen dat je van kop tot teen door elkaar gehaald wordt.

"Intussen krijg ik al een aantal jaar de juiste medicijntjes..."

Ik kwam aan en mijn altijd blije hoofd was veranderd in een grote donkere plek waar geen plek meer was voor wat vreugde. Mijn vader gaf aan dat ik mijn schildklier moest laten controleren en specifiek moest vragen voor een onderzoek naar de ziekte van Hashimoto want naast de ervaring met zijn
schildklierkanker heeft mijn Anne (zijn vrouw) ook de ziekte van Hashimoto maar door het te laat ontdekken hebben de antistoffen haar schildklier compleet vernietigd. Zo gezegd zo gedaan en nadat de huisarts zei dat ik mijn leven gewoon niet zag zitten en weigerde mij te onderzoeken (lees mijn verhaal voor de rubriek “Positieve Gastschrijvers hier) ben ik naar een privé kliniek gegaan met een super arts die gespecialiseerd was in schildklierziektes. Een aantal onderzoeken en drie maanden later bleek ook ik de ziekte van Hashimoto te hebben.

Hashimoto

Intussen krijg ik al een aantal jaar de juiste medicijntjes en word ik regelmatig gecontroleerd en dit is heel erg belangrijk. Ik zeg wel eens dat ik mijn medicijnen vooral pak voor de mensen om mij heen want mensen als mijn schildklier niet goed werkt, en mijn medicijnen niet goed afgestemd zijn, ben ik alles behalve een pretje. Ik raak in een depressie en ben niet te genieten. 

Communiceren met mij is dan ook echt heel lastig want niks komt aan. Mijn schildklier en mijn hoofd hebben dan elkaar de oorlog verklaard en ik zit er zeg maar een beetje tussen in en reageer dit af op alles en iedereen om mij heen. Ergens is dit ook wel een voordeel want zodra ik begin te veranderen in een heks weet ik dat mijn schildklier dingen probeert te doen die ik niet wil.

Natuurlijk is Hashimoto veel meer dan depressies maar dit is wel een van de grote dingen die onderschat wordt of waar helemaal niet over gesproken wordt als het aankomt op schildklier ziektes. Maar lieve mensen, je schildklier is een van de belangrijkste organen in je lichaam en een van de meest onderschatte organen. Vertrouw jij iets niet of voel jij je anders dan normaal? Je schildklierwaardes laten controleren kan nooit kwaad !

‘Loester noa die lichaam es ’t dinger schreijt woas dich neet achter sjtees’

Veel liefs,
Nani

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *