LVO – MS Diva

De Weide van de Koningin

Ik mag hier nu al twee jaar revalideren en ik ben nog steeds iedere keer onder indruk. De omgeving, de mensen en zeker de kunde. Koninklijke Visio is een revalidatiecentrum, speciaal voor blinden- en slechtzienden gevestigd op “De Weide van de Koningin” van Paleis Het Loo.

Hare Majesteit koningin Juliana is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het revalidatiecentrum. Zij wist als moeder van een slechtziende prinses als geen ander dat mensen met een visuele beperking op een goede manier begeleid moeten worden.

Foto credit Juliana en Marijke (Christina): Nationaal Archief/RVD-KH/M.Meijboom Bron: Koninklijke Visio

NAH en visuele beperkingen

Je kijkt met je ogen, maar de verwerking gaat door heel je brein. Mensen met NAH weten vaak niet dat je door hersenschade ook visuele stoornissen en/of beperkingen kunt oplopen zonder dat je schade hebt aan je ogen. Ook artsen hebben hier weinig kaas van gegeten, met als resultaat dat mensen continu weggestuurd worden omdat een oogarts niets kan vinden. Dat is ook logisch, want die kijkt niet naar je brein. Zo ben ik ook bij Koninklijke Visio terecht gekomen en wat een wereld van verschil. De kunde die zij hebben, die zal je niet vinden in het ziekenhuis. Mijn eigen neurologe zei: ‘wat hun doen is ongelooflijk werk, dat gaat me boven de pet. Het is zoiets unieks en tegelijkertijd heel complex.’

In mijn verhaal “Mijn vervaagde wereld”, voor de rubriek “Positieve Gastschrijvers”  (www.chronischenhappy.nl/jolanda) hier op Chronisch & Happy, kun je al een deel lezen over mijn wereld als NAH patiënt met  visuele stoornissen. 

"Ik kan dus heel weinig licht hebben..."

Vandaag ga ik het hebben over het LVO. LVO staat voor Licht Verrichtings onderzoek en wordt ook wel eens ‘Lichtlab onderzoek” genoemd. Het heeft als doel, om met juiste verlichting en goed contrast, een veiliger en fijner thuis te creëren. Dit onderzoeken ze in een “Lichtbeleving Ruimte”. Deze ruimte is ingericht als een thuis situatie en daar probeer je allerlei verschillende typen verlichting uit.

Zo’n verlichtingsonderzoek is heel intens, duurt twee uur en kost ontzettend veel energie. Tijdens de verschillende verlichtingssoorten moet je aangeven welke spullen je ziet, of je het prettig vind, of je veilig kunt rondlopen, of je last krijgt en wat het licht met je doet. Omdat er zoveel soorten verlichtingen zijn, en je verschillende manieren hebt van belichting, duurt het onderzoek ook zo lang. Dus als je er aan begint, moet je wel goed uitgerust zijn. Het is namelijk heel belangrijk dat je de test afmaakt. Lukt dat niet, dan mag je de test niet een tweede keer doen in dezelfde belevingsruimte en zal je op een andere locatie de test moeten doen. Als je de test heb afgerond, dan krijg je een advies, wat er moet gebeuren om jouw
thuis zo fijn mogelijk te maken.

Uit mijn test kwam dat ik een soort van “Maan kind” ben (ik ben met volle maan geboren, misschien ligt het daaraan). Ik voel mij namelijk het prettigst bij Maanlicht, dat is ongeveer  5 lux. Om je een voorbeeld te geven: daglicht is 15.000 lux, zonlicht 100.000 en een bewolkte dag is 1.000 lux. Ik kan dus heel weinig licht hebben en dat maakt voor mij ook moeilijk om naar buiten te gaan. Hoe meer licht, hoe meer problemen bij mij

"De scherpte en het licht worden daardoor gereguleerd en dat geeft rust."

Ook mijn huis is ontzettend licht. Ik woon in een appartement helemaal bovenin en heb mijn woonkamer en dakterras op het zuiden. In de zomer is het hier dan ook ontzettend licht en warm in huis. Binnen kan het hier 34 graden worden en op mijn dakterras wel tot 50 graden. Het advies bij mij zijn Multifilms op de ramen binnen en screens op de ramen buiten. Multifilm zorgt ervoor dat het daglicht en de scherpte van het licht gefilterd wordt, specifiek afgestemd op de persoonlijke situatie. De scherpte en het licht worden daardoor gereguleerd en dat geeft rust.
De screens voor de buitenkant is echt om de warmte tegen te houden. Om alles goed voor elkaar te krijgen komt mijn revalidatiecentrum binnenkort ook aan huis, om onderzoek te doen. Dit is eigenlijk het vervolg van het onderzoek in de “Belevingsruimte”, zij gaan dan kijken, met de resultaten van het onderzoek, wat er allemaal nodig is om mijn huis aan te passen. Nadat alle twee onderzoeken zijn afgerond, krijg je een verslag waarmee je naar de WMO kan. Ik moet er wel bij zeggen dat niet alle gemeenten even flexibel zijn helaas.

Ik was echt onder indruk van het onderzoek in de belevingsruimte. De technieken en hoe zorgvuldig ze alles bekijken is echt indrukwekkend. Je krijgt dan ook het gevoel dat ze echt iets voor je willen betekenen. Ik moet mijn tweede onderzoek thuis nog krijgen, dus over het vervolg vertel ik je later meer.

3 thoughts on “LVO – MS Diva

  1. Chantal

    Leerzaam dit. Ook ik ben slechtziende sinds mijn 14de (maculadegeneratie) toen ging het wel over contrast en licht in bv school of werksituatie maar voor thuis was er weinig kennis. Ik heb inmiddels qua kunstlicht wel een redelijk acceptabel plaatje gecreëerd, maar daglicht blijft duizend keer gordijnen open en dichtschuiven veelal.

  2. Boudewijn

    Jolanda. Je schrijft een mooi stuk wat Visio allemaal voor je heeft gedaan. Fijn dat Visio iets bij heeft kunnen dragen om beter met je beperking om te kunnen gaan. Succes.

  3. Belinda

    Deze week gehoord dat ook ik n verwijzing ga krijgen naar Visio. Nu 8 jaar ma mijn 1e infarct blijkt dat mijn rechteroog mogelijk ervoor zorgt dat ik steeds achteruit ga. Mn oog zelf is in orde. Tenminste volgens de oogarts…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *