Maagonderzoek deel 2 – Danielle’s chronische avonturen

Ik heb de hele dag gewacht op het telefoontje met het verlossende woord van de MDL arts. Zul je altijd zien: belt ze pas aan het einde van de middag. Maar ze belde in ieder geval nog.
Ik wist van tevoren al wat ze ging vertellen, had namelijk de uitslag gezien op de beveiligde omgeving van het ziekenhuis. Ik had al gehoord dat mijn maag niet helemaal schoon was maar ze vertelde mij dat dit gelukkig, geen gevolgen had voor het onderzoek, en dat de MDL arts het goed heeft kunnen bekijken.

Er waren ook biopten(hapjes) uit de maag weg genomen. En die waren door de laborant bekeken. Gelukkig waren er geen kwade cellen in gevonden. Wel is eruit gekomen dat ik een Barett slokdarm heb. Dit komt doordat ik geen sluitklepje van mijn maag heb. Hierdoor stroomt er dus altijd zuur in mijn slokdarm en blijft helaas een heftige reflux aanwezig. Dit wist ik van aantal jaar geleden toen ze een PH meting van de slokdarm verrichten en daar kwam uit dat ik om 3.00 uur in de nacht nog veel zuur aanmaak. En ook dat mijn maag zich niet goed kan ontledigen. Hier is helaas niets aan te doen. Het is gastroparese.

"Het is een kwestie van goed in de gaten houden..."

Toevallig vorige week nog last gehad van de gastroparese. Ik wilde gaan eten en kreeg hele heftige buikpijn en kon niet eten. Dat duurt dan meestal een paar uur voordat de bom dan ontploft. Als dat dan geweest is voelt mijn buik ook weer wat fijner aan. Verder moet ik doorgaan met de medicatie die ik slik voor mijn maag en slokdarm. En met name met de zuurremmer, dit is om het zuur nog een beetje terug te dringen. Als ik de zuurremmer niet zou slikken zou het nog veel erger zijn met het zuur in mijn slokdarm. Ik zie altijd wel op tegen die uitslag. En dan het probleem van de medicatie die langdurig niet leverbaar is, door gebrek aan grondstoffen vaak. Zo ook weer deze keer.

Ik slik voor mijn darmen magnesium tabletten om de ontlasting op peil te houden. Nu kreeg ik daar van de apotheek een telefoontje over dat die magnesium tabletten niet leverbaar zijn. Gelukkig haal ik altijd wat in voorraad, zodat als zich bovengenoemd probleem
voordoet ik niet zonder medicatie zit. Maar het is altijd wel vervelend. En meestal is het de maagmedicatie die niet leverbaar is. Ach ja het is wat het is, er zijn ergere dingen. De vervolgafspraak bij de MDL arts is al gemaakt. Het is een kwestie van goed in de gaten houden en mijn medicatie slikken. Er kan niet veel meer aan gedaan worden. In het verleden is al veel aan de maag gedaan, door operaties en één operatie is mislukt. Dit was toen ik drie jaar oud was. Ik ben dit wel gewend, maar leuk is het niet, probeer er dan ook maar mee om te gaan. En dat ik altijd met mijn hoofd hoger moet slapen is ook niet leuk. Zeker niet als ik wegga en er dan met kussens een stellage gebouwd moet worden. Dit omdat er vaak dan geen hoog/laag bed beschikbaar is.

Het gaat al heel lang, naar mijn maatstaven, goed zoals ik nu er mee kan leven. Dan is een maagonderzoek laten doen wel vervelend, maar een noodzakelijk kwaad. Gezondheid
gaat voor alles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *