Maagonderzoek – Danielle’s chronische avonturen

Het was weer eens tijd voor het vervelende maagonderzoek in het ziekenhuis. Ik wist aan het eind van 2021 al dat dit maagonderzoek gepland stond voor het jaar 2022. Vanaf mijn geboorte heb ik al maagproblemen en ik ben ook meerdere keren aan mijn maag geopereerd. Helaas is de operatie die ik op drie jarige leeftijd moest ondergaan, mislukt. Vandaar dat ik eens in de vijf jaar een gastroscopie van mijn maag krijg om te kijken hoe mijn slokdarm, maag en twaalfvingerige darm eruit zien.

Door de problemen met mijn maag vanaf de geboorte heb ik in mijn maag geen sluitklepje, wat inhoudt dat al mijn zuur terugstroomt naar mijn maag, dit komt door de open verbinding. Hiervoor slik ik best wat maagmedicatie al mijn hele leven. En dat gaat goed, ik moet wel opletten met wat ik eet en drink, zodat ik er niet teveel last van krijg en ik moet in een speciaal ziekenhuisbed slapen met mijn hoofd hoger zodat er zo min mogelijk maagzuur in mijn slokdarm stroomt.

"Helaas was er wel te zien dat mijn maag niet helemaal schoon was...."

Nou vind ik de onderzoeken nooit zo prettig, vroeger als kind gebeurde dit altijd onder narcose. De arts had mij van tevoren gevraagd of ik dit met een roesje wilde, zodat ik weinig tot niets van het onderzoek mee krijg. Ik heb het een keer zonder roesje gedaan en dat vond ik verschrikkelijk. Dus dat nooit meer.

Ik moest al vrij vroeg in het ziekenhuis zijn. Ik ben sinds mijn operatie niet meer gewend om zo vroeg op te staan. Ik sliep de hele nacht al slecht, omdat ik bang was om mij te verslapen. Gelukkig was ik op tijd wakker. En kon ik mij rustig aan voorbereiden op wat komen ging. Ik hoefde niet te eten en te drinken in de ochtend, die onderzoeken vinden altijd nuchter plaats. Vanwege het vroege tijdstip ging ik met mijn vader naar het ziekenhuis toe, het is gelukkig heel dichtbij mijn huis. Met de auto is bij het ziekenhuis erg lastig om de parkeren, dan moet je nog een stuk lopen voordat je in het ziekenhuis bent. En ik vond het wel lekker om even buiten te zijn.

Dit was de eerste keer met mijn urinestoma een onderzoek, ik vond het best spannend en ging voordat ik naar het onderzoek ging nog even katheteriseren. Maar er kwam natuurlijk niet veel urine, omdat ik geen drinken mocht hebben. Ik hoefde gelukkig niet heel lang te wachten en werd al opgehaald door een verpleegkundige en naar de dagbehandeling gebracht. Aangekomen op de dagbehandeling werd de anamnese afgenomen en werd mijn infuus alvast geprikt, dit was om het roesje toe te kunnen dienen. Ik moest op de dagbehandeling nog even wachten, omdat er nog één patiënt voor mij was. Eindelijk werd ik opgehaald en naar de onderzoekskamer gebracht. Daar was de arts al klaar om mij te ontvangen. Ik moest nog wat vragen beantwoorden. Eerst kreeg ik een spray in mijn mond om mijn keel en tong te verdoven, hierdoor werd mijn tong iets dikker. Daarna werd het roesje(slaapmiddel) via het infuus in mijn ader gespoten en toen viel ik in slaap. En heb ik niks van het flexibele slang in mijn maag inbrengen, gemerkt. Heel fijn!

Tijdens een gastroscopie worden er biopten(hapjes) weefsel uit de maag genomen. Deze worden dan in het laboratorium onderzocht. Helaas was er wel te zien dat mijn maag niet helemaal schoon was en ik last heb van mijn maagontlediging. Wat dit precies inhoudt krijg ik eind januari van mijn eigen MDL arts te horen.

One thought on “Maagonderzoek – Danielle’s chronische avonturen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *