Tijd voor verandering – MS Diva

Ik kan wel zeggen dat 2021 mij veel lessen heeft gegeven. Mijn grootste les die ik heb ontvangen, is mijn terugval, afgelopen herfst.

Afgelopen september kreeg ik een grote schub (MS terugval). Wie mijn blogs volgt op Chronisch & Happy, heeft kunnen lezen dat ik links een uitval heb gehad in combinatie met verdoofde plekken en zenuwpijn. Deze schub heeft mij laten zien, dat ik ondanks mijn uitval en intense pijn, nog steeds de wil had om door te gaan. Hoe hard het mij ook heeft geraakt, ik bleef opstaan. Dat was voor mij het besef, dat er verandering moest komen. Door mijn voorgaande schub (2019) ben ik thuisgebonden geraakt en kwam ik bijna niet meer buiten. Mijn uitjes waren afspraken van het ziekenhuis, that’s it. Ik wilde niet dat deze schub nog meer ging afpakken, dus ben ik tijdens de schub begonnen met thuis trainen. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen.

In het verleden heb ik ooit een looptest gedaan bij revalidatie. Ik moest over de lengte van 12 meter, met een stevige pas, heen
en weer lopen. Het doel was om in een zo hoog mogelijk tempo, in een bepaalde tijd, een zo groot mogelijk afstand te lopen. Ik dacht, als ik dat daar binnen kan, dan kan ik ook in mijn huis wandelen. Dus ik ben gaan kijken, waar ik het beste in mijn huis, heen en weer kon lopen. De afstand tussen mijn keuken en woonkamer is 12 meter, voor mij de perfecte plek om te beginnen. Uiteraard kun je ook beginnen met een kleinere loopafstand, 12 meter is geen must.

"Ik ben begonnen met 400 meter in de week..."

Op Spotify heb ik een playlist gemaakt met verschillende tempo’s aan muziek. Wat ik wel belangrijk vind aan de muziek, is dat het je blij maakt, dus ook de wat langzamere nummers moeten je een goed gevoel geven, zodat je de motivatie houd om door te lopen. Ook heb ik de app “Ommetje” gedownload. Normaliter is deze bedoeld om buiten te gebruiken, maar ik gebruik de app binnen, omdat mijn uiteindelijke doel was, de 20 minuten wandelen vol te kunnen houden. Ik kan je zeggen dat ik daar nu ver overheen ben 😉

Ik begin altijd vroeg in de ochtend, voor mijn ontbijt. Ik heb ooit eens een tip gekregen: één zwarte kop koffie, wandelen en dan ontbijt. Dus daar hou ik mij braaf aan. Ik ben begonnen met 400 meter in de week, op een langzame tempo. Meer zat er niet in, dan denk je ‘dat motiveert niet’ maar iedere stap die je zet is een stap naar een groter iets. Ik zie mijn woonkamer en keuken dan als een soort van catwalk. Muziek aan en gaan.

Inmiddels loop ik binnenshuis, gemiddeld tussen de 6-9 km en dat heb ik in een paar maanden tijd bereikt. Het vergt wel discipline. Tuurlijk liep ik soms dat ik dacht: ‘wat ben je aan het doen idioot’, maar dan knal ik mijn favoriet muziek aan en
dan vergeet ik het. En tuurlijk heb je slechte dagen en haal je op bepaalde dagen niet deze aantallen, maar dat geeft niet. Als je chronisch ziek bent, dan weet je dat het zo om kan slaan, dan is rust het enige wat je op dat moment kan doen. Maar ondanks dat er dagen zijn, dat het niet lukt, probeer dan wel in de ochtend, wat je wel kunt. Lukt het niet om te lopen, dan zou je ook op die dagen, kunnen proberen om bijvoorbeeld, je armen te trainen. 

Omdat ik zelf een persoon ben die vaak over grenzen gaat, gebruik ik de app “Ommetje” om dat te doseren. In begin heb ik 10 minuten aangehouden, maar de app zegt dat bij 20 minuten je hersenen blij worden. Ik heb dus echt toegewerkt naar de 20 minuten en dan stop ik ook. Ik loop nu per dag 6-9 km, maar dat is verspreid over de dag. Ik loop nu dus 3 à 4 keer per dag een ommetje van 20 minuten, binnenshuis.

"We gaan proberen één keer per week buiten te lopen..."

Deze manier van mijzelf trainen heeft veel veranderd, ik ben minder actief op social media en ik begin weer in verbinding te komen met mijzelf. De eerste week van januari heb ik dan ook voor het eerst na een zeer lange tijd buiten gewandeld. Dat is mijn grote beloning geweest. De maanden dat ik in mijzelf heb geïnvesteerd hebben er voor gezorgd dat ik samen met mijn moeder (van bijna 77 jaar), 6.3 km buiten heb gewandeld aan een stuk! Dit had ik een paar maanden geleden, echt niet durven dromen.

Ik wil dit graag doorzetten, want hoe mooi is het dat ik dit mijn moedertje doen. We gaan proberen één keer in de week buiten te lopen. Gezien mijn visuele problemen moeten we dan iedere week even kijken welke dag het beste is om buiten te lopen. Ondertussen blijf ik gewoon binnen wandelen, zodat ik het kan onderhouden en wellicht nog wat kan verbeteren.

2022 is voor mij het jaar dat ik minder actief op social media zal zijn, meer ga leven en beter voor mezelf ga zorgen.

Liefs, MS Diva

4 thoughts on “Tijd voor verandering – MS Diva

 1. Tink

  Zo herkenbaar! ik begon ook met kleine stukjes lopen. De volgende keer hoefde ik niet verder, maar deed het wel. Toen binnen geprobeerd een minuut te joggen en ook dat heb ik mee naar buiten genomen. Uiteindelijk liep ik 3x 10 km per week “hard”.
  Toen ging ik genadeloos op mijn bek, tanden kapot en bloedlip.
  Dat was voor mij het punt om gelijk wat aan mijn gebit te laten doen. Dus heb ik facings op mijn tanden laten zetten.
  “hard” lopen doe ik niet meer. Maar nu 3 keer per week krachttraining in de sportschool (en bij thuiskomst slapen.
  Al met al heb ik een mooi gebit en een afgetraind lichaam er aan over gehouden.
  na elke aanval begin ik gewoon weer van voren af aan.
  Ik heb maar 1 leven en dat wil ik niet door zo iets stoms als MS laten verpesten.

 2. Denise

  Je bent een topper meis.
  Ik ben ook zo bezig in huid met opbouwen en oefenen met lopen. Zit meest in de rolstoel maar ik herken het die doelen stellen. Muziek speelt een grote factor om het te verwezenlijken.
  Goed dat je meer aandacht geeft nu aan jezelf. Ik bewandel dat pad ook momenteel, helaas merk ik verwarring en afstand van mijn directe omgeving (ondanks mijn vele pogingen van uitleg. Hier ben ik nu nee gestopt. Er bestaat ook Google denk ik dan voor degene die wel intresse toont).

  Liefs, Denise

 3. Rika

  Beweeg wat je kan bewegen
  Al beweeg je alleen visueel
  En met muziek gaat alles beter
  Jou gedrevenheid is geweldig ik hou ervan
  Gr Rika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *