Verlamd… – Happy Jess

Als jullie mijn blog lezen, hebben we de hoorzitting van 2 november net gehad. En omdat ik jullie tot op heden steeds aan de hand heb meegenomen tijdens deze nachtmerrie, en jullie ontzettend meeleven, ga ik proberen jullie uit te leggen hoe dit alles voelt. Iets wat ik best heel erg lastig vind, nou ja, misschien niet zozeer lastig dan wel eng. Punt is, dat als ik het moet uitleggen, dat ik alles meteen over me heen voel komen. Een soort van verlammend, beknellend gevoel. De angst om mijn huis uitgezet te worden zonder gegronde en motiverende redenen, is immens. Het gegeven dat de gemeente in die zin “over lijken gaat”, is beangstigend. Want in hoeverre zijn hun begaan met mijn situatie? Met mijn gezondheid? In mijn ogen, en dat lees ik ook terug in jullie reacties, zijn dat bijzaken: mijn gezondheid doet er niet toe. En dan kom ik dus uit bij het verlammende gevoel want hoe ver gaan ze dit nog opdrijven? Hoeveel hoge hoeden komen er nog uit de kast? Wat is de volgende onlogische stap die ze gaan zetten? Het verlamd me, het maakt dat ik geneigd ben om af te glijden. Een depressie in, zoiets. Iets waar mijn huisarts flink de balen van heeft ‘Maar ik ga u dus niets voorschrijven want u bent van nature niet depressief; deze situatie verlamd u dusdanig dat het nu zo voelt.’ Zijn advies? Zoek afleiding. Doe leuke dingen. Zet die stip op de horizon want het komt goed. 

"Wie döt mij wat!"

Ik moet dus een soort van plan de campagne maken om iedere dag zo fijn mogelijk door te komen. Ik moet iedere ochtend heel bewust de keuze maken gezellige, leuke dingen te doen. Dit houdt in dat de kaarsjes op druilerige dagen als deze aangaan. Ik schrijf mijn blog op zaterdag (30 oktober) en het is hier snertweer. Maar, dat is niet uniek: ik moet eerlijk zeggen dat het aandoen van kaarsjes al heel mijn volwassen leven een dingetje is. Waxinelichtjes en geurkaarsjes bedoel ik dan. Daar fleurt sowieso mijn dag altijd van op. Vroeger had ik ze al aan als de kinderen ‘s middags thuis kwamen van school. En als het flink aan het plensen was op de ochtend, dan deed ik ze ook gewoon op de ochtend aan. En nog. Wie döt mij wat! 

Enniewee, ik dwaal af want nog even over dat verlammende gevoel: het schrikt me enorm af. Ik ben bang voor dat gevoel… En dus wat doe ik? Ik ga hoog in mijn spanning zitten. Schouders staan niet ontspannen, mijn schouderbladen trekken strak en mijn tinnitus neemt toe. And on top of that ontdek ik een bultje op mijn achterhoofd, links onderaan mijn schedel. Ik vermoed dat het iets onschuldigs is, maar bel toch voor de zekerheid mijn huisarts, welke een dag later voor mijn deur staat. 

Na onderzoek zijn zijn verdenkingen een opgezette lymfklier, en die is daar vermoedelijk ontstaan met dank aan mijn gespannen houding. Dus? Er is werk aan de winkel want op deze manier werk ik mezelf gruwelijk tegen. Gelukkig voor mij staat de eerste afspraak met mijn fysio voor komende maandag gepland: ze is op zwangerschapsverlof geweest dus ik kan niet wachten om der te zien én haar magische handen weer te voelen want ze weet precies hoe ze mijn schouders, schouderbladen en nek moet aanpakken. Kortom: ik moet dit weekend nog even door voor ik voor een onderhoudsbeurt mag, en dat doe ik met koffie, thee, likeur43, (kerst-) muziek én films, met de nodige kaarsjes on the side. 

"Het is een nachtmerrie."

Gaat het zo eenvoudig? Nope… Want ik moet een pleidooi schrijven die ik komende dinsdag wil voorlezen (voor jullie: dit is dus gisteren gebeurd) wat inhoudt dat ik toch echt met “de zaak” bezig moet zijn. Wat betekent dat ik vrij vlot weer in een verdrietige modus zit… Verdrietige modus? Jongens, dat is een understatement: het is een nachtmerrie. En weet je wat? Ik laat het jullie gewoon lezen, mijn pleidooi. Dan weet je op z’n minst wat er gisteren allemaal uit mijn mond is gekomen. Voor de rest moet je nog even geduld hebben tot mijn volgende blog óf je moet de socials in de gaten houden. 

"U kunt ons de boom in, mevrouw Poel. U loopt nog."

Geachte commissie leden, beste aanwezigen… 
 

Deze maand is het twee jaar geleden dat ik voor het eerst aan de bel trok. Nog niet eens precies wetende wat er op mijn pad zou komen, wist ik wel dat ik mij niet kon redden in mijn rolstoel. Telkenmale moest ik vechten omdat de gemeente deed aan beeldvorming dan wel op de stoel van de arts ging zitten. Zoals u als commissie terecht zei: er is geen deugdelijk onderzoek geweest en dat moet er nu wel komen. En zo geschiedde: de gemeente schakelde Factum Advies in en vanuit Factum kwam dr. Mobach op mijn pad, een arts die schrok dat er nog geen arts bij mij thuis was geweest. Een arts die mij beoordeelde zoals het hoort: op mijn medische aandoeningen en niet op beeldvorming. 

Vanaf het moment dat Factum mij het voor mij positieve rapport stuurde, verkeerde ik in een heel opgeluchte staat. Er viel een enorme last van mijn schouders wetende dat verhuizen geen optie zou zijn omdat er in mijn nabije omgeving geen geschikte woningen zouden zijn voor mij en mijn dochters.
 
Ik moet even terug in de tijd. Want de gemeente heeft mij altijd als een soort van zeur neergezet. In hun laatste verweerschrift staat iets in de geest van “mevrouw kan nog lopen en is niet volledig rolstoelafhankelijk” en heel graag wil ik dat u deze woorden tot u door laat dringen. Heel graag wil ik dat u, beste commissie, begrijpt wat hiermee gezegd wordt. 
 
Sinds de nieuwste aanvraag, vorig jaar in november, heeft de gemeente telkenmale gedacht: “u kunt ons de boom in, mevrouw Poel. U heeft geen recht op een aanpassing, want u loopt nog. U bent niet volledig rolstoelafhankelijk.” En dat terwijl het had moeten gaan over zelfredzaamheid. 
 
Enniewee, telkens maar weer kreeg ik de deksel op m’n neus. Zonder dat hier een arts was geweest want de enige mensen die bij mij thuis zijn geweest, zijn een consulente van Treve en twee ambtenaren van de gemeente. In de allerlaatste beschikking na een bezoek van een ambtenaar, staat wat u ook in het vorige verweerschrift van de gemeente kon lezen: “mevrouw kan nog prima lopen en heeft geen traplift dus een woningaanpassing is niet nodig” of iets in die strekking. Beeldvorming én doen alsof ze arts zijn. Echt, ik loop er nu al twee jaar tegen aan. Mag het stoppen?
 
Goed. Terug naar het nu. Het advies, het rapport van Factum. Ik was enorm opgelucht, wat ik al eerder vertelde. En toen kwam de gemeente met allerlei stunts aanzetten, zonder daarbij oog te hebben voor het advies waarbij ze ook nog eens (opnieuw) op de stoel van de arts zijn gaan zitten. Zo stelt de gemeente in een schrijven dat een slaapkamer en douche beneden toekomstgericht zouden zijn. Maar waarom? Welke arts zegt dat dit nodig is voor mijn toekomst? Waar staat dit geschreven? En ik zou dan willen vragen: weet u wat een neurostimulator inhoudt en wat deze naast de pijnverlichting in de toekomst wellicht nog voor mij kan betekenen? Vast niet. En dat kan ook niet want er zit hier geen arts. Zoals er ook geen arts bij de gemeente zit die hier over kan oordelen. En toch doen ze het. Net als de voorgaande keren… Om kotsmisselijk van te worden. Begrijpt u mijn machteloosheid? Alsof ik tegen een betonnen muur op loop.
 
Overigens, ik wil nog even aankaarten dat ik niet mag fietsen en (voorlopig) niet mag autorijden. Dus als ze mij in Coevorden wegmoffelen, hoe verwacht het college dan dat ik binnen een kwartier bij de mensen ben van wie ik hou en waar mijn leven ligt? Ik zal een rolstoel taxi moeten bellen. Even zomaar buurten? Dat pakken ze mij dan af… Daarnaast wil ik heel graag duidelijk maken dat ik de meeste nachten van een week boven slaap, uitzonderingen daar gelaten en ik kan deze uitzonderingen toelichten, als u wenst. 
 
Ik wil nog even toelichten dat ik na een woningaanpassing de berg weer op kan want dan hoef ik mezelf niet langer op een onjuiste manier te belasten. Dan is alle nachten boven slapen weer alledaagse kost. Sterker nog: dan zal ik mijn rolstoel minder gaan gebruiken dan nu omdat ik dan eindelijk mijn rug weer goed kan trainen en het wandelen weer kan oppakken onder de juiste begeleiding. Dus daar waar de gemeente denkt dat ik gehandicapt raak, ben ik simpelweg beperkt. En weet u… Als de gemeente met ons in gesprek was gegaan, dan had ze dit geweten. En had dit alles nu al niet onwijs veel geld gekost; ik gok dat met het bedrag wat er nu al verspild is, mijn hele wijk een woningaanpassing kan krijgen. 
 
De gemeente heeft Factum advies voorzien van vijf vragen. Eentje daarvan was of een aangepaste keuken anti revaliderend zou werken. In het advies lees je terug dat juist mijn huidige keuken anti revaliderend werkt. Een andere vraag was of ik binnen nu en vijf jaar rolstoelafhankelijk zou worden. Nee, dat wordt mevrouw Poel niet, staat er. In dit zelfde advies staat dat dit alles eigenlijk binnen een half jaar opgelost moet zijn want ik ben enorm achteruitgegaan dankzij mijn huidige keuken, dit dankzij het mezelf dag in, dag uit (tot een verbouwing) moeten belasten. Volgens het advies moet eea binnen een half jaar opgelost zijn: dit half jaar is ingegaan per 24 augustus. We zijn inmiddels alweer ruim twee maanden verder en er tegelijkertijd geen steek opgeschoten. Onvoorstelbaar… 
 
Ik wordt zelfs aangesproken op straat en in de supermarkt. Er zijn talloze wildvreemden die mij via social media berichten sturen. Openbaar en privé. Serieus. Mensen spreken er schande van… En hoewel die steun enorm fijn is, verdwijnt daarmee mijn nachtmerrie niet. Mijn rug verslechtert dankzij deze situatie die echt al veel te lang duurt.
 
Mijn kinderen maken zich zorgen om mij en mijn vrienden en mijn huisarts ook. En er is NIEMAND die kan begrijpen waarom de gemeente mij zo laat stikken. Of, zoals mijn huisarts zei: “enorm flauw dat ze nog niet één keer de moeite hebben genomen met u in gesprek te gaan”, want we zijn een jaar verder in deze vernieuwde procedure en helaas, niemand heeft de ballen gehad met mij in gesprek te gaan. Terwijl we hier toch echt met diverse noodkreten al vanaf februari op hebben aangedrongen. De burgemeester niet, de wethouders niet (alle drie niet) en de fractievoorzitters niet. Niemand geeft thuis. Iedereen was er van overtuigd dat beeldvorming het juiste oordeel was. Ik ben vanaf het allereerste moment door de verkeerde mensen beoordeelt en veroordeelt. En tegen die muur blijf ik tot op de dag van vandaag aanlopen. 
 
Ik weet me geen raad meer… Ik heb hartkloppingen, druk op mijn hoofd en ik ben enorm bang dat ik dit niet meer trek. Dat ik straks omval en blijf liggen. Dat idee is ontzettend eng en verlamd me meermalen per week. Ik slaap amper want door deze stress heb ik veel meer pijn. Het is een circle. 
 
Het is een nachtmerrie. U heeft geen idee… En stel, er komt een moment dat ik daadwerkelijk door mijn hoeven zak? Dan gaan de heren Doornbos en Haagsma verder. Niet alleen voor mij maar voor alle mensen die niet tegen zoveel machtsmisbruik bestand zijn. 
 
Is mijn gezondheid überhaupt nog onderwerp? Want zo voelt het niet. Er wordt zonder deugdelijk onderzoek door ambtenaren die zichzelf arts wanen beslist over mijn leven en over de levens van mijn kinderen… Afwijkend van het rapport van Factum Advies. In hoeverre gaat het dan nog over mijn gezondheid? 
 
Geachte commissie, beste aanwezigen, ik wil u bedanken voor het mij uit laten praten. Het is een noodkreet vol frustratie, machteloosheid en angst. U beslist nu over mijn toekomst en ik smeek u: geef mij mijn leven terug… Trek mij uit deze nachtmerrie. Alstublieft.

"Ik kijk uit naar het moment dat ik mijn pleidooi mag voorlezen."

Ik zie als een berg op tegen dinsdag. Niet omdat ik het spannend vind om te verschijnen voor de bezwaarschriftencommissie of iets in die geest, maar omdat ik dan de juridisch medewerker sociaal domein weer ga zien, tezamen met zijn partner in crime. Ik hoop stiekem dat ik een heel slechte dag heb want ik vrees anders dat ik niet te stoppen ben. Verbaal dan, hè? 😉 

Ik kijk uit naar het moment dat ik mijn pleidooi mag voorlezen. En mocht ik alsnog instorten, dan neemt mijn vriendinnetje het van mij over. 

Hoe dan ook: ik ga het nu loslaten. Door met het inplannen van alle mooie blogs én me verkneukelen op het kijken naar een mooie Hallmark kerstfilm.

Graag tot over twee weken! Liefs, x Jessica

PS. Ben jij ook al in kerssferen?

9 thoughts on “Verlamd… – Happy Jess

 1. Annita

  En inmiddels is het geweest en gaat het horrorscenario nog gewoon door.
  Wees extra extra lief voor jezelf en laat je meiden je nog maar even extra verwennen wanneer ze thuis zijn.
  Spannende lange drie weken….

  Maar Kerst????
  Nee, joh!! Pas halverwege december – vroeg genoeg 🤣🤣

 2. Jessica Post author

  Dank voor je reactie. 🥰😘

  Over een week staat hier de kerstboom, haha. Proberen zo lief mogelijk voor mezelf te zijn doe ik mijn best voor en mijn meiden helpen. Heb een mooi boeket gekregen van Maaike. ❤️

 3. Ingeborg

  Jessica, wat heb ik met je te doen. Zosls iedereen al tegen je zegt “dit kan toch niet?”
  Het gebeurd en jij bent de dupe op vele manieren. Ik snap dat je verlamd bent van angst, en ik hoop dat je pleidooi iemand gaat wakker schudden.
  Wat kerst betreft, geen boom wel leuke oorbellen maken en kerstfilms kijken. Al zijn er op NF nog niet veel nieuwe….sterkte en houd vol!!

 4. MS Diva

  Lieve Jessica, ik heb bewondering voor je, hoe moedig je bent. Niet alleen door het met ons te delen, maar ook om je gevoel zo goed te verwoorden want dat verlammende gevoel wat je beschrijft is een nachtmerrie die je niemand gunt.

  Je rit in de achtbaan is nog helaas nog steeds niet gestopt en de gemeente zet zich zelf in een slachtoffer positie, de omgekeerde wereld.

  Blijf trouw aan jezelf en ik weet zeker dat je zult overwinnen, wie goed doet, wie goed ontmoet. Je hebt zoveel chronische zieken mensen een stem gegeven met dit platform,
  deze energie komt terug naar jou en zal je ten goede komen.

  Ps Netflix heeft inderdaad weer leuke kerstfilms, zou zeggen have fun!

  Veel liefs

  Jojo

 5. Monique

  Echt hé dat zo’n Jan Lul de ambtenaar beslist over jouw leven, jouw welzijn en zo ook over jouw gezondheid.
  Niemand wil dat jij instort lieve Jessica maar als het dan gebeurt die het dan bij eerder genoemde heren op de stoep.
  Echt er wordt geoordeeld en beslist zonder (medische) kennis van zaken. En dat kan gewoon in NL.
  Al die overheidsinstellingen zijn ten eerste als dikke stront, ten tweede iedereen zonder enig empathie werkt daar ( enkele uitgezonderd maar die zien wij niet)
  Ik hoop dat er goed nieuws op je pad komt. Voor nu liefs en een knuffel 😘

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *