Een slechte EDS week

Dit is dan mijn eerste column voor Chronisch & Happy! Helaas heb ik niet zo’n fijne 2 weken achter de rug. Ik wil jullie graag meenemen in hoe zo’n slechte periode voor mij is.

Donderdag 20 mei stond ik op met mijn beide schouders en mijn radiuskopje (uiteinde spaakbeen onderarm) van mijn linker elleboog in subluxatie bij het opstaan. Dit wil zeggen dat deze gewrichten voor een deel uit de kom zijn/staan. Soms krijg ik een subluxatie zelf terug, omdat mijn linkerschouder vaker uit de kom gaat, soms zelfs meerdere keren per dag krijg ik die meestal zelf terug. Mijn elleboog is gelukkig ook uiteindelijk van zelf teruggegaan, maar ik heb hier wel een zogenaamde ‘’golf elleboog’’ aan overgehouden. Dit is een irritatie van de pezen en aanhechting rond het radiuskopje. Mijn rechterschouder wilde zelf niet terug en dus moest de fysiotherapeut dinsdag 25 mei een handje helpen.

Ondanks ik zoveel pijn had probeerde ik wel dingen te doen, want thuis zonder afleiding zitten maakt alles nog erger! Mensen schrikken altijd heel erg als ik ze dan vertel dat dit gewoon door alleen te slapen gebeurt. Helaas gebeurt dit dus vaker bij mij en ik wil niet zeggen dat ik

het gewend ben, maar ik schrik er zelf niet altijd meer van. Soms moet ik zelfs een beetje lachen over hoe ik dit nou weer voor elkaar heb gekregen hahaha.

Maar toen stond ik dinsdag 25 mei ook nog eens op met mijn fibula kopje uit de kom, dit het kopje aan de zijkant van je knie, van de fibula (kuitbeen). Dit is het bot wat aan de buitenkant van de enkel vastzit. Ook had ik weer last van een ‘’snapping hip’’ dit wil zeggen dat mijn heup

telkens in en uit de kom schiet terwijl ik beweeg en loop. Ik voel dit dan ook letterlijk, dit zorgde er weer voor dat mijn slijmbeurs licht ging ontsteken.

Mijn fysiotherapeut is echt mijn held want hij heeft alles weer terug in de kom gekregen! Ook heeft hij mijn schouder, nek, elleboog en heup getapet. Ik reageer tot nu toe gelukkig best goed op fysio tape!

De foto die te zien was, is de medicatie die ik bijna dagelijks neem, om met pijn toch een dag redelijk door te komen.

De twee bovenste pilletjes zijn voor hooikoorts, de 2 ovale tabletten links zijn paracetamol 1000 mg. De tabletjes rechts zijn 75 mg langwerkende diclofenac en 40 mg pantoprazol maagbeschermer. Ook nam ik tot kortgeleden nog iedere ochtend een smelttabletje hoog gedoseerd vitamine D. En als de pijn net zo erg is als afgelopen week neem ik nog

Twee keer per dag 50 mg tramadol erbij.

Gelukkig heb ik deze week dankzij de hulp van mijn fysiotherapeut wel fijn in de zon op een terrasje aan de grachten van Utrecht kunnen afsluiten! Ik heb heerlijk genoten van deze zonnige dag met een van mijn beste vrienden. Ik geniet nu echt meer van de kleine dingen in het leven!

Tot volgende week,

Ive

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *